Naslovnica Region Sandžak: Obilježen dan bošnjačke zastave

Sandžak: Obilježen dan bošnjačke zastave

218
foto: BNV

Novi Pazar — Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić i pijanista iz Novog Pazara Adem Mehmedović podigli su u ponedjeljak na jarbol bošnjačku zastavu ispred prostorija ovog nacionalnog organa u Novom Pazaru povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Zbog epidemije korona virusa ove godine su izostale višednevne kulturne manifestacije kojima se tradicionalno ranijih godina slavio ovaj praznik u gradovima u Sandžaku, na jugozapadu Srbije.

Curić je nakon podizanja zastave rekla da svaki ovaj praznih predstavlja “novi početak i novu šansu jedinstva, sloge i uspjeha Bošnjaka”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“U ovim izazovnim vremenima, pred nama je velika odgovornost da riješimo status Bošnjaka i status Sandžaka i na taj način obezbjedimo sigurnu budućnost za sljedeće generacije koje dolaze. Na izgradnji jedinstva moramo raditi svi, počevši od svojih lokalnih zajednica, svojih institucija, pa sve do najviših političkih i društvenih instanci našeg društva. Naša zastava danas krasi veliki broj naših organizacija i institucija u zemlji i inostranstvu. Bošnjačka zastava na jarbolima širom Sandžaka je dokaz naše pobjede, slobode, mira i dostojanstva našeg naroda”, rekla je Curić.

BNV je 2019. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje spacijalnog statusa za Sandžak koji bi, kako je navedeno u inicijativi, vršio funkcije državne vlasti, preko organa Sandžaka i organa u opštinama u njegovom sastavu.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

(StarMo)