Naslovnica Region Sanaderu suđenje za ratno profiterstvo kreće od početka…

Sanaderu suđenje za ratno profiterstvo kreće od početka…

138

Zagreb — Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo kreće 15.07. ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu i vratio postupak na ponovno suđenje.

Vrhovni sud je ranije ove godine ukinuo Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na “prvostupanjskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu”.

Najviši sud je ranije javio da je prihvatio Sanaderovu žalbu i ukinuo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši premijer krajem 2018. godine u ponovljenom postupku proglašen krivim i osuđen na dvije i po godine zatvora, prenosi Hina.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu isplatila proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrade ambasade. Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom finansijskom i gospodarskom stanju, ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

(StarMo)