Naslovnica Izdvojeno Sanaderu nepravomoćno šest godina zatvora

Sanaderu nepravomoćno šest godina zatvora

416
Ivo Sanader

Zagreb — Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine.

Pritom je, tvrdi sutkinja, “iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora”.

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

Kako je nedavno podvrgnut operaciji koja po mišljenju suda nije bila nužna, Sanader nije bio prisutan ni na završnim govorima u ovom slučaju

Prema nepravomoćnoj presudi tvrtka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet miliona eura.

(StraMo)