Naslovnica BiH Sanacija tunela Crnaja: “Greška se ne smije ponoviti”

Sanacija tunela Crnaja: “Greška se ne smije ponoviti”

370

Sarajevo/Mostar — Na prijedlog premijera, Federalna vlada zadužila je Javno preduzeće Ceste Federacije BiH Sarajevo da, zbog krize uzrokovane pojavom koronavirusa COVID-19 i novonastalih okolnosti poslovanja, prema kreditorima pokrene inicijativu za razmatranje mogućnosti odgode provođenja Programa Modernizacija magistralnih cesta Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na sanaciju tunela Crnaja na saobraćajnici Sarajevo-Mostar.

– Konkretno tražimo od stručnih službi Cesta Federacije da u jednom dužem periodu prate, analiziraju i utvrde metode prometa kroz tunel Crnaja, kako, kada jednom definitivno krene sanacija tunela Crnaja, građani i privreda ne bi doživljavali one neugodnosti koje su doživljavali u vrijeme sanacije tunela Vranduk. Tunel Crnaja se nalazi na jednoj od najfrekventniji komunikacija u Federaciji, pa i Bosni i Hercegovini tako da se ‘greška’ koju smo načinili na tunelu Vranduk ne smije ponoviti – poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

Najava obnove tunela Crnaja dugog 550 metara na magistralnoj cesti M-17 između Konjica i Jablanice izazvala je burne reakcije u Hercegovini, posebno u privrednim krugovima. Očekuju se gužve, višesatna čekanja, pa i potpune zabrane saobraćaja. Strahuju od najgoreg scenarija za tamošnju proceduru budući da se saobraćaj, a posebno privredni, najvećim dijelom odvija upravo tim putnim pravcem, prenosi federalna.ba.

Opširnije u video-prilogu FTV-a.

(StarMo)