Naslovnica Region Samoizolacija ubuduće sedam dana?

Samoizolacija ubuduće sedam dana?

219
Davor Božinović

Zagreb — Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se ide prema smanjenju broja dana samoizolacije, ali poželjno je da se to utvrdi na multinacionalnom nivou kako bi sve države imale isto mjerilo.

“Tu još uvijek nema jednoznačnog odgovora, ali realno ide se prema smanjenju dana samoizolacije. Naravno da je poželjno da se to utvrdi na nekoj multinacionalnom nivou. Za nas je važno da Evropska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo jer isti je virus i više-manje su isti ljudi”, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka u Vladi.

Također, na svjetskom nivou vode se rasprave, a u ovoj epidemiji niko ne može baš tačno reći u dan, u sat kad postaje osoba koja je, eventualno i pozitivna, manje opasna za svoju okolinu.

Podsjetio je da je prvo samoizolacija bila 28 dana, pa 21, zatim se došlo do 14 dana, a sada se vode rasprave da to bude sedam dana, Francuska se priprema za to. Međutim, dodaje, to je sedam dana za one koji su zaraženi, prenose hrvatski mediji.

Zna se da njihovi kontakti mogu razviti eventualno bolest nakon nekoliko dana. Možemo doći u situaciju da kontakt zaražene osobe naknadno postane zaražen i, ako se primjenjuje istih sedam dana, izađe iz samoizolacije u trenutku kad je možda najzarazniji za okolinu, kaže ministar.

(StarMo)