Naslovnica Mostar Samo u Washingtonu i u Mostaru!

Samo u Washingtonu i u Mostaru!

630
foto: ilustracija

Mostar — Mostar će u subotu biti domaćin molitvenog doručka za Jugoistočnu Evropu, skupa koji se u gradu na Neretvi prvi put održava po uzoru na tradicionalni skup koji se u Washingtonu organizira skoro sedam decenija.

Očekuje se prisustvo niza zvanica iz svijeta politike, poput američkih kongresmena, te predstavnika zemalja regije, među kojima je i predsjednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić.

Predsjednik organizacionog odbora ovog događaja Dalibor Miloš je za Radio Gradska mreža izjavio kako je ovo veliki događaj ne samo za Mostar, nego i za čitavu BiH, dodajući kako se ne radi o političkom skupu.

“To je uistinu skup ljudi dobre volje, širokih pogleda, kojima je uistinu stalo da se proba raditi na nekoj boljoj budućnosti, nekim iskrenijim i humanijim ciljevima. Skup je baš dan Mostaru da bi na neki način i cijeli Mostar, koji predstavlja jednu simboliku, da bi na neki način stvarno dao jednu pozitivnu energiju, prvenstveno Mostaru, a onda i cijeloj državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Miloš.

On je istakao kako će skup “doći i proći”, ali postoji jedna ozbiljna namjera da se to nastavi, s nekim drugim, sličnim manifestacijama, i da Mostar postane jedan stvarno centar ili most ovog dijela Evrope prema Washingtonu i Berlinu.

Molitveni doručak počinje danas u Sarajevu, razgovorom američkih kontgresmena za zvaničnicima bh. vlasti u sarajevu, nakon čega učesnici dolaze naredna dva dana u Mostar.

Centralni događaj je u subotu u Mostaru.

(StarMo)