Naslovnica Mostar Samo “sića” za budžet iz Mostara!

Samo “sića” za budžet iz Mostara!

487
foto arhiva

Sarajevo — Od ukupnog iznosa uplaćenih poreza, dva javna preduzeća sa sjedištem u Sarajevu su u budžet FBiH uplatila 38.456.675 KM, odnosno nešto više od 94 posto ukupno uplaćenog poreza na dobit – piše faktor.ba.

Kompanije sa sjedištem u Mostaru, kojima uglavnom upravljaju kadrovi HDZ-a BiH Elektroprivreda HZHB i JP Hrvatske telekomunikacije, su uplatile tek 2.335.281 KM!

Zanimljivo je da Elektroprivreda HZHB u posljednjih pet godina u budžet FBiH na ime poreza na dobit nije uplatila niti jednu KM!?

Činjenica da Elektoprivreda HZHB nije uplatila niti jednu KM na ime poreza na dobit ne znači da to javno preduzeće nije poslovalo sa dobiti. Tako su, ilustracije radi, iz Elektroprivrede HZHB 31. decembra 2017. godine obavijestili Ministarstvo finansija FBiH da su ostvarili dobit u iznosu od 237.441 KM, ali da će ona, Odlukom Skupštine društva, “biti raspoređena za pokriće gubitaka iz ranijih godina”.

Potencijalna dobit tog javnog preduzeća je “zakinuta” i za iznos duga od oko 300 miliona KM, koliko je Elektroprivredi HZHB ostao dužan Aluminij d.d. Mostar. Da Elektroprivreda HZHB nije donosila odluke o pogodnostima za snabdijevanje Aluminija električnom energijom, te da ta posrnula kompanija nije ostala dužna novac Elektroprivredi HZHB, taj bi akumulirani iznos, kojeg se uprava kompanije svjesno “odrekla”, bio dobit te bi dio te dobiti “završio” u federalnom budžetu.

Najviše novca je uplatio BH Telecom. Taj iznos je varirao od godine do godine, a u 2014. godini je iznosio 12.176.014 KM, a u 2018. godini je iz tog javnog preduzeća u budžet FBiH uplaćeno 4.456.252,07 KM.

(StarMo)