Naslovnica Politika Samo jedna tačka dnevnog reda

Samo jedna tačka dnevnog reda

334
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za srijedu, 20. novembra, sa samo jednom predloženom tačkom dnevnog reda.

To je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić, prenosi Fena.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lideri Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović prije desetak dana su izjavili novinarima da su podnijeli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu kojima bi se osiguralo da se na vrijeme izvrši izbor radnih tijela (komisija) Doma, jer bez toga nije u potpunosti konstituirano najviše zakonodavno tijelo u zemlji.

Kako je tada rečeno, suštinski izmjene bi osigurale uvođenje još jednog člana u Poslovnik i predviđaju da ukoliko poslanički klubovi ne dostave imena članova komisija, tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih poslanika čija su imena dostavljena.

Šef poslanika Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić prije nekoliko dana saopćio je da je taj klub, u dogovoru s klubom poslanika SNSD-a, predložio kandidate za komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

To su uradili, kako je navedeno, poštujući odluke Narodne skupštine RS-a „da se ne dozvoli usvajanje izmjena poslovnika čime se slabi pozicija RS u zajedničkim organima BiH“.

(StarMo)