Naslovnica Mostar “Samo dva koraka do trajne zabrane mHE na Bunskim kanalima”

“Samo dva koraka do trajne zabrane mHE na Bunskim kanalima”

147

Mostar — Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ je na današnjoj press-konferenciji informisala javnost da je političkim subjektima koje imaju svoje kandidate za zastupnike u Skupštini HNK na predstojećim Općim izborima istekao rok za dostavu odgovora na njihovo otvoreno pismo.

Dobili su odgovore od samo šest političkih subjekata (Hrvatska republikanska stranka, SDP, Narod i pravda, Demokratska fronta, Naša stranka i HDZ 1990), koji su odgovorili sa “da” na zahtjev neformalne grupe građana da na listu prioriteta stave borbu za Bunske kanale i zaustavljanje gradnje mini hidroelektrana (mHE) na tom spomeniku prirode, tako što će u slučaju da budu izabrani u Skupštinu HNK dati podršku raskidu koncesionog ugovora potpisanog 2014. godine.

“Ostali politički subjekti (SDA; SBB; HNP; Stranka za BiH – Platforma za progres; NES; Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar; HKDU BiH; BOSS – Mirnes Ajanović; HSS Stjepana Radića; Hrvatska nezavisna lista i koalicija HDZ BiH, HSP BiH, HDU, HSP AS, HRAST, HSP HB) se ni nakon nekoliko ponovljenih upita nisu očitovali na zahtjev građana”, saopšteno je iz neformalne grupe građana.

“Iako nam se čini da smo na korak od ostvarenja svoga cilja pred nama je nastavak borbe. O tome da investitor neće lako odustati od svojih namjera bez obzira na brisanje mHE iz Prostornog plana Grada Mostara, govori i činjenica da je uložio žalbu na odluku Agencije da ne izda prethodnu vodnu saglasnost. Žalba je usvojena od drugostepenog organa i postupak se vraća na početak. Osim gradske vlasti Grada Mostara, presudnu ulogu u trajnoj zaštiti Bunskih kanala ima i kantonalna vlast odnosno Vlada i Skupština HNK.

Mi pozdravljamo odluku Grada Mostara kojom će uskoro nadamo se ove mHE biti brisane iz Prostornog plana, ali to je samo prvi od dva značajna koraka. Drugi korak je raskid koncesionog ugovora, te smo prije više od mjesec dana poslali Vladi HNK zahtjev za preispitivanje koncesionog ugovora i njegovo raskidanje.

Dobili smo odgovor da je naš zahtjev upućen kantonalnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na izjašnjavanje. Stoga, obzirom da je predizborno vrijeme i do kraja ove godine ćemo imati novi saziv skupštine HNK, odlučili smo o gradnji mHE na Bunskim kanalima već sada zatražiti stav svih političkih subjekata koji su prijavili svoje kandidate za ovu razinu vlasti.

Obzirom da se neki od ovih političkih subjekata nalaze i u aktuelnom sazivu Skupštine HNK, a nisu puno poduzeli u protekle četiri godine po ovom pitanju, pitamo se nakon ove šutnje i ignorantskog stava koliko su spremni dati podršku našoj daljnjoj borbi, a samim tim i koliko su zaslužili u narednom mandatu obavljati ovu časnu i odgovornu političku funkciju”, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Podsjećanja radi, već nekoliko godina traje borba građana i nevladinih organizacija protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Investitoru je tri puta odbijen zahtjev za urbanističku saglasnost, dva puta odbijen zahtjev za prethodnu vodnu saglasnost, a poništena je i okolinska dozvola izdata od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma.

“Novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW), međutim ostavljena je mogućnost onima koji su potpisali koncesione ugovore da u naredne tri godine ishoduju potrebnu dozvolu. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, poručili su u petak iz Neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.

(StarMo)