Naslovnica Region Samit Zapadnog Balkana: Zajedničko tržište i “zelena” agenda

Samit Zapadnog Balkana: Zajedničko tržište i “zelena” agenda

370

Sofija — Učesnici samita koji je u Sofiji održan u utorak, u okviru Berlinskog procesa potpisali su deklaracije o zajedničkom tržištu zemalja Zapadnog Balkana i deklaracije o zelenoj agendi, saopštili su premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev.

Kako je na konferenciji za medije izjavio Bojko Borisov, zaključci sa samita otvaraju mogućnost za velike infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i povezivanje na različitim područjima, poput kulture i digitalnog sektora.

Govoreći o deklaraciji o zajedničkom tržištu, predsjednik bugarske vlade je rekao “da je to bio naš san”.

“Na Balkanu živi 20 miliona ljudi i mi želimo da oni imaju veće prihode i da ostanu da žive na ovom području”, rekao je Borisov. On je izrazio zadovoljstvo što su učesnici samita potpisali deklaraciju o zelenoj agendi, prenio je Radio Slobodna Evropa.

“Mi, zemlje članice Evropske unije (EU) imamo čvrst plan da do 2050. godine imamo emisiju gasova štetnih za klimu jednaku nuli. Zato sam im zahvalan što se ponašaju na evropski način”, rekao je Borisov.

Uz Zaeva i Borisova, koji su predsjedavali samitom iz Sofije, na događaju su, posredstvom video linka učestvovali, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, šef evropske diplomatije Josep Borrell, evropski komesar za proširenje Oliver Varhely, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Na samitu su učestvovali i premijeri Srbije i Albanije, Ana Brnabić i Edi Rama, ministarica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je ocijenio je da je stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan geopolitički imperativ.

(StarMo)