Naslovnica Region Samit EU-Zapadni Balkan: Prihvaćena Zagrebačka deklaracija

Samit EU-Zapadni Balkan: Prihvaćena Zagrebačka deklaracija

221

Sarajevo — Lideri država članica Evropske unije te šest zemalja Zapadnog Balkana održali su konferenciju na kojoj je još jednom naglašena i potvrđena europska perspektiva jugoistočne Evrope.

Na konferenciji je prihvaćena Zagrebačka deklaracija koja precizira perspektivu ovih šest zemalja i potvrđuje njihovu pripadnost evropskim vrijednostima. Deklaracija prikazuje realno stanje u zemljama jugoistočne Europe te navodi koje su ključne tačke u kojima bi trebali još poraditi na snažnijim reformama uz izraženu nedvosmislenu podršku. Sama konferencija je uspjeh hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije jer je u fokus Evropske unije ponovno stavljen ovaj dio kontinenta, prenosi Patria.

Na video konferenciji koja je zamijenila sastanak na vrhu zbog pandemije COVID-19 predsjedavao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a uz čelnike država članica EU i šest zemalja jugoistočne Evrope, učestvovali su i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, hrvatski premijer Andrej Plenković, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli te predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Vijeća za regionalnu saradnju.

Zastupnici u Evropskom parlamentu (HDZ/EPP) Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko naglasili su važnost ovakve podrške za razvoj i stabilnost cjelokupne jugoistočne Evrope.

Evropska komisija najavila je finansijsku podršku u iznosu od 3,3 milijarde eura koje će usmjeriti na suzbijanje pandemije COVID-19 te rješavanje ekonomskih, zdravstvenih i društvenih posljedica. Finansijska podrška uključuje 38 miliona eura za podršku zdravstvenom sektoru usmjerenu prema dostavi zaštitne opreme, maski i respiratora, zatim 389 miliona eura za potrebe društvenog i privrednog oporavka te ponovno pokretanje privrede u državama jugoistočne Evrope u vrijednosti od 455 miliona eura. Također, predviđena je makrofinansijska pomoć od 750 miliona eura te pomoć Europske investicijske banke od 1,7 milijardi eura.

Podsjećanja radi, Samit EU – Zapadni Balkan trebao je biti održan danas i sutra u prijestonici Hrvatske, ali je zbog pandemije COVID-19 odlučeno da se sjednica održi videolinkom.

(StarMo)