Naslovnica BiH Salkić: Zaključci Skupštine RS “antidejtonski i suprotni Ustavu”

Salkić: Zaključci Skupštine RS “antidejtonski i suprotni Ustavu”

360
Ramiz Salkić

Banja Luka — Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je u izjavi za Fenu da su zaključci Narodne skupštine RS “antidejtonski i suprotni Ustavu Bosne i Hercegovine, te ugožavaju mir i stabilnost u našoj zemlji”.

-Poruke koje smo mogli čuti na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika su poruke koje trebaju zabrinuti sve u ovoj zemlji, jer su to separatističke poruke koje bez ikakve sumnje ugrožavaju mir u našoj zemlji – upozorio je Salkić.

Potrebna je, kaže, odlučna i snažna reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prije svega potrebna je reakcija visokog predstavnika, koji konačno mora djelovati dok ne bude kasno.

Ukidanje asimetričnih rješenja u ustavima entiteta i davanje prava Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu, kakva imaju Srbi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, kako je dodao, put je za rješavanje problema.

-Da su Bošnjaci i Hrvati imali prava kroz Vijeće naroda, kakva imaju konstitutivni narodi kroz klubove naroda u FBiH, ne bi bila ni usvojena antiustavna i diskriminirajuća rješenja u zakonima u ovom entitetu, na koja je kasnije upućena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine – naveo je entitetski potpredsjednik.

(StarMo)