Naslovnica Politika Salkić: Važan glas Bošnjaka u Švedskoj

Salkić: Važan glas Bošnjaka u Švedskoj

215
Ramiz Salkić

Stockholm — “Veoma je važan glas, koji su podigli Bošnjaci u Švedskoj protiv dodjele Nobelove nagrada za književnost Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici, koji je veličao ratne zločince” – ukazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entitata RS.

Salkić je, tokom dvodnevne posjete građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Švedskoj, održao tribine i predavanja na kojima je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na skupovima u gradovima Geteborg i Boras, entitetski potpredsjednik je posebnu pažnju posvetio diskriminaciji Bošnjaka u bh. entitetu RS, negiranju genocida i bosanskog jezika, te snažnijem uključivanju dijaspore u demokratske procese u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da su građani koji trenutno žive izvan domovine ogroman potencijal i oslonac za budući napredak i razvoj Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

-Svaki put želim da naglasim važnost vašeg uključivanja u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, kako bi dali svoj doprinos na putu jačanja demokratskih kapaciteta u našoj domovini. Pozivam vas da tu mogućnost, kao odgovorni građani, iskoristite – dodao je on.

Jedan od načina da se trenutno stanje u našoj zemlji promijeni jeste, kako je rekao, putem demokratskih procesa i izborom snaga koje žele nastaviti borbu za Bosnu i Hercegovinu.

“Više od 80.000 naših građana u Švedskoj mogu značajno pomoći na ovom putu jačanja demokratskih kapaciteta. Vašim aktivnijim učešćem i našim zajedničkim radom, političkom i pravnom borbom i predstavljanjem naših problema široj međunarodnoj zajednici, možemo učiniti puno više da zaustavimo diskriminaciju nad našim narodom u bh. entitetu RS. Sistemska diskriminacija, koja je zahvatila skoro sve segmente društva, svakodnevno tjera naše ljude na napuštaju taj dio Bosne i Hercegovine. Moramo zajedno učiniti više da se to stanje promijeni, a to je posebna obaveza onih koji su protjerani s prostora današnjeg bh. entiteta RS” – kazao je na tribinama potpredsjednik Salkić.

(StarMo)