Naslovnica Politika Salkić u Njemačkoj: Hodamo čistog obraza…

Salkić u Njemačkoj: Hodamo čistog obraza…

506
tribina u Njemačkoj

Minhen — Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić govorio je na tribinama „Knjigom protiv zla i zaborava“ koje su održane u Minhenu.

Salkić je posjetio džemat „Hidaje“, gdje je zajedno sa prof. dr. emeritusom Enverom Imamovićem, razgovarao sa učenicima koji pohađaju mektebsku nastavu, a istog dana je održana i tribina u džematu „Ikre“.

Govoreći na tribinama, kazao je da su svi građani obavezni biti aktivni dio njegovanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, te konstantno čitati i posebno djeci prenositi historijske činjenice, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

“Kultura sjećanja na zločine koji su počinjeni nad nama, treba da nam pomogne da našu zemlju branimo u budućnosti. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina nikada i nikoga nisu napadali. Uvijek su nas drugi napadali. Kada god smo zaboravili našu tragičnu prošlost, uvijek nam se zlo ponavljalo.

Gdje god da se danas nalaze naši borci, ratni vojni invalidi i članovi šehidskih porodica, imamo privilegiju da hodamo čistog obraza širom svijeta. To nam je obezbijedilo naše mudro vojno i političko rukovodstvo, koje je još u ratu sankcionisalo sve one koji su počinili nedjela.

Naše komšije sa istoka i sa zapada su tokom devedesetih godina ukaljali svoj obraz. Srbija je osuđena jer nije spriječila genocid i kaznila počinioce, a kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba je osuđeno za genocid, teške zločine, terorisanje i udruženi zločinački poduhvat. Čelnici tzv. Herceg-Bosne su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, a utvrđeno je da je Hrvatska učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Srbija i Hrvatska su potpisale Dejtonski sporazum kao učesnici agresije na našu zemlju, a ne kao nekakav garant Dejtonskog sporazuma, kako to oni žele da predstave” – kazao je Salkić.

Zbog svega, pozvao je da se “ne povlače pred najezdom laži i podvala”.

(StarMo)