Naslovnica Politika Salkić: Preregistracija glasača rađena i u drugim općinama

Salkić: Preregistracija glasača rađena i u drugim općinama

199
Ramiz Salkić

Sarajevo — Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić rekao je da su za svaku osudu aktivnosti rukovodstva SDP-a Srebrenica na krađi identiteta građana i podršci kandidatu za načelnika te općine koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince.

Reagirajući na jučerašnje hapšenje zvaničnika OO SDP Srebrenica, osumnjičenih za izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici, Salkić je istakao da su slične stvari rađene širom manjeg bh. entiteta te da je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao u Srebrenici, ali i svim drugim općinama.

– Za svaku osudu su aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od rukovodstva SDP-a Srebrenica. Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke jer se vrh SDP-a distancirao od podrške jedinstvenom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica.

SDP-e je, kao i neke druge stranke nezavisne liste, i u drugim podrinjskim općinama radio na preregistraciji Bošnjaka da glasaju putem pošte iz Srbije i radio je za kandidate za načelnike općina koji također negiraju genocid nad Bošnjacima i veličaju presuđene ratne zločince.

Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su iz izbora u izbore izloženi različitim uticajima i zloupotrebama od određenih grupacija. Za njih se glasa, njih se registruje i njih se predstavlja na različite načine od različitih grupa i pojedinaca – izjavio je Salkić, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Za protekle lokalne izbore, širom entiteta RS, od oko 11.000 registrovanih Bošnjaka za glasanje poštom, njih oko 1.500 registrovano je da glasaju putem pošte iz Srbije, a većini je ukraden identitet na različite načine, navodi također on. To su radile dobro organizovane grupe u kojima su Srbi i Bošnjaci interesno povezani, konstatira Salkić.

– Srebrenica je primjer koji nas Bošnjake najviše boli, ali to je rađeno i u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću i svim drugim općinama s manjim ili većim intenzitetom.

Ovdje je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao. Ne samo u Srebrenici već i u svim drugim općinama Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću … – izjavio je Ramiz Salkić.

Zarad budućeg sprečavanja krađe identiteta građana, ove istražne i druge radnje ne bi smjele završiti samo na Srebrenici. Tokom registracije i tokom glasanja putem pošte teško je kompromitiran ovaj način glasanja naših građana.

Zbog neregularnih prijava dolazilo je do vještačkog opterećenja i zagušenja postupka registracije, gdje su stvarni glasači ostali bez mogućnosti registracije, a u procesu glasanja su ostajali bez blagovremenog dostavljanja glasačkog materijala, naglašava Salkić.

(StarMo)