Naslovnica Politika Salkić: Porazni snimci iz Srebrenice i Višegrada…

Salkić: Porazni snimci iz Srebrenice i Višegrada…

569
Ramiz Salkić

Banja Luka — Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić osudio je incidenate i provokacije koji su zabilježeni tokom jučerašnjeg dana na području Srebrenice i Višegrada.

Upozorio je da takvo ponašanje pojedinaca “nanosi najveću štetu istinskim vjernicima”.

“Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika, na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašujete i ne poštujete svoje komšije, jeste za svaku osudu i prezir. Ponašanje onih koji sebe nazivaju i predstavljaju vjernicima u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, sigurno najveću štetu nanosi onima koji su istinski vjernici i koji praznik proslavljaju u krugu porodice i prijatelja” – istakao je Salkić.

Kolone vozila koje, kako je saopćeno iz Salkićevog kabineta, “nemaju za cilj proslavu praznika”, već provokaciju, vrijeđanje i zastrašivanje, “pokazuju stanje društva u kojem živimo, a koje je produkovano i oblikovano od strane vlasti, obrazovnog sistema, medija i Srpske pravoslavne crkve u ovom entitetu”.

Snimci iz Srebrenice i Višegrada su još porazniji kada, dodao je, imamo u vidu da se ovi incidenti ponavljaju iz godine u godinu, a da nemamo adekvatnu reakciju policije entiteta.

Ukoliko ovi incidenti ostanu bez sankcije, sigurno je, kaže, da će se ponavljati i u budućnosti, što otvara mogućnost da jednog dana izmaknu kontroli onima, koji njima danas upravljaju i koriste ih za svoju političku korist.

“Očekujemo od MUP-a entiteta da obavijesti javnost o tome šta je poduzeto po pitanju ovih, ali i drugih incidenata u kojima se širi nacionalna, vjerska mržnja i netrpeljivost, koja je usmjerena protiv Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine” – navodi se u izjavi potpredsjednika Salkića.

(StarMo)