Naslovnica BiH Salkić: Na sceni je pritisak na Bošnjake u RS…

Salkić: Na sceni je pritisak na Bošnjake u RS…

467
Ramiz Salkić

Banja Luka — Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je da je u bh. entitetu RS “na sceni pritisak na Bošnjake koji vlasti provode kako bi taj narod predstavile radikalnim”, te da bi u javnosti pravdali zločine koje su počinili njihovi prethodnici nad Bošnjacima.

Reagirajući na posljednja dešavanja, kada su vlasti i pojedini mediji u Srbiji i bh. entitetu RS optužili Bošnjake za pokušaje napada na zvaničnike Srbije i bh. entiteta RS, Salkić je pozvao Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) i državne organe da pruže zaštitu pojedincima i njihovim porodicama koji su optuženi za ono što nisu radili.

– Pritisak na Bošnjake u bh. entitetu RS u kontinuitetu i na različite načine provodi se od samog povratka u taj dio BiH nakon okončanja oružane agresije na BiH. Treba podsjetiti da je u procesu povratka ubijeno 13, a ranjeno više desetina povratnika, a za te napade niko nije odgovarao – podsjetio je Salkić.

On u saopćenju napominje da Bošnjaci iako su odlučili da se vrate i žive u miru na svojim ognjištima nisu prestali biti uznemiravani do danas te iako je nad njima počinjen genocid nisu počinili nijednu osvetničku akciju, mada svakodnevno sreću one za koje osnovano sumnjaju da su ubijali njihove najmilije.

Potpredsjednik RS-a podsjeća i da se Bošnjacima kroz provođenje sistemske diskriminacije u obrazovanju i aparthejda onemogućava izučavanje i korištenje bosanskog jezika kao maternjeg jezika što je najočitiji primjer kršenja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda na tlu Evrope, a pri tome niko ne reagira i ne sankcionira vlasti u tom entitetu koje to čine.

Ocjenjuje da je na sceni i ekonomski progon Bošnjaka iz tog dijela BiH jer tamo nema mjesta u bolnicama i domovima zdravlja za Bošnjake, nema mjesta u Elektroprivredi, Telekomu, agencijama i entitetskim organima niti u lokalnim zajednicama čime se sprečava pravo na rad i egzistenciju što za posljedicu ima iseljavanje Bošnjaka.

(StarMo)