Naslovnica BiH Salkić: Ključni problemi dolaze iz entiteta RS

Salkić: Ključni problemi dolaze iz entiteta RS

152
Ramiz Salkić

Sarajevo — Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na nivou države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane.

– Izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na nivou države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane – kazao je Salkić.

Smatra da bi promjene koje ne bi podrazumijevale ovakav pristup dalje produbile diskriminaciju određenog broja građana u našoj zemlji i ne bi obezbijedile poštivanje ljudskih prava i sloboda prema svim građanima na identičan način.

Oni koji predlažu rješenja koja ne nude jednaka prava za sve građane u ovoj zemlji nisu dobronamjerni spram budućnosti Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive u budućnosti, navodi Salkić.

Po njegovim mišljenju ključni problemi u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine dolaze iz entiteta RS.

– Entitet RS provodi blokadu državnih institucija, godinama provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata stvarajući ambijent u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu ostati da žive u ovom entitetu na svojim ognjištima. Ako se želi pomoći funkcioniranju Bosne i Hercegovine i građanima ove zemlje treba otkloniti svaku mogućnost blokade funkcioniranja države od strane bilo kojeg pojedinca i institucije u ovoj zemlji. Ako želimo postati normalno društvo treba ukloniti svaku mogućnost provođenja sistemske diskriminacije prema bilo kome bilo gdje u Bosni i Hercegovini – smatra Salkić.

Svako drugo rješenje je parcijalno, ono ne eliminiše izvor problema u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine, blokade i sistemsku diskriminaciju, navodi se u saopćenju potpredsjednika RS, prenose u srijedu bh. mediji.

(StarMo)