Naslovnica BiH Salkić: Bošnjake u RS “niko neće brisati gumicom”

Salkić: Bošnjake u RS “niko neće brisati gumicom”

436
Ramiz Salkić

Banja Luka — Bošnjake u bh. entitetu RS niko neće moći izbrisati gumicom i to prestavnioci srpskog narod treba da svate – kazao je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Zbog toga je pozvao da se zajedno radi na izmjeni Ustava entiteta.

– RS nije samo njihov entitet, niti je samo njihov Ustav, niti ga mogu samo oni donijeti, bez obzira što Bošnjaci imaju mali ustavni kapacitet i mogućnosti da zaštite svoje interese – upozorio je Salkić u razgovoru za Fenu.

Promjene Ustava entiteta RS trebaju se desiti, kako je naveo, na način da se suštinski, a ne samo formalno implementira odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

– Vijeće naroda i dom naroda u entitetima treba da imaju identične nadležnosti, baš kao i predsjednik i potpredsjednici entiteta. Banja Luka kao budući administrativni centar entiteta mora da ima propisane kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda u Gradskoj skupštini kako je to naprimjer u Sarajevu.

Pitanje naziva službenih jezika, koji se koriste u ovom entitetu treba da bude definisano na način da se u Ustav unesu imena jezika, a ne kako je to danas uređeno, pa dolazi do zloupotrebe i do provođenja sistemske diskriminacije Bošnjaka i Hrvata i pravoslavizacije obrazovnog sistema u entitetu – naveo je Salkić.

Ukoliko bi, kaže, promjene Ustava entiteta bile na tom tragu sigurno da bi Bošnjaci podržali ovakvu promjenu ustava.

– Međutim, u svakom drugom slučaju to je uzaludan posao, koji se možda negdje i radi baš kao što je to bilo u nekom ranijem periodu – rekao je entitetski potpredsjednik.

Naveo je da će Bosna i Hercegovina, kao i ranije, nadživjeti sve one “koji je mrze”.

(StarMo)