Naslovnica Izdvojeno Salakovac: Migranti zimi ostaju i do pet mjeseci

Salakovac: Migranti zimi ostaju i do pet mjeseci

571

Mostar — U Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara prva veća grupa migranata stigla je u maju 2018. godine, a odluka Vijeća ministara BiH da migrante iz Sarajeva prebaci u Salakovac izazvala je tada žestoke reakcije.

Godinu i po kasnije migrantska kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Međutim, o Salakovcu se sve manje priča.

Trenutno Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac osigurava smještaj, hranu i zdravstvenu zaštitu za 189 tražilaca azila, među kojima je i 102 djece.

Upravnik Centra Ahmet Sijamhodžić kazao je u razgovoru za Fenu da se u ovom dijelu godine, zbog vremenskih uslova, migranti u Salakovcu zadržavaju duže nego inače.

“U hladnijem periodu godine oni se u Salakovcu zadržavaju četiri do pet mjeseci, dok su u toplijem periodu znatno kraće, otprilike oko mjesec dana. Centar napuštaju po pravilniku o kućnom redu i imaju pravo biti odsutni tri dana, a ako se u okviru tog perioda ne vrate, mi smo ih dužni odjaviti i nakon toga ne znamo i ne bavimo se time u kojem pravcu se oni dalje upućuju”, kazao je Sijamhodžić, prenosi federalna.ba.


Centar nastoji migrantima osigurati što je moguće normalnije uslove za život, između ostaloga: hranu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje.

“S obzirom da ovdje imamo smještene porodice, starosna struktura se kreće od malih beba do odraslih korisnika i njima medicinski tim Doma zdravlja Stari grad tri puta sedmično pruža medicinske usluge”, kazao je Sijamhodžić.

Dodao je kako djeca nisu uključena u formalno obrazovanje. “U Centru organiziramo neformalni vid nastave koji obavlja nevladina organizacija ‘Bosanskohercegovačka inicijativa žena’. Ta nastava je okupacijska terapija gdje djeca uče jedan od naših jezika kako bi im se olakšao boravak u Centru, a nastava se održava četiri puta sedmično”, kazao je Sijamhodžić.

Što se tiče sigurnosne situacije, Sijamhodžić ističe kako je ona na zadovoljavajućem nivou.

“Nemamo nikakvih incidenata niti bilo kakvih oblika problema među migrantima unutar Centra, a isto tako nismo imali ni incidenata između migranata i stanovnika okolnih naselja. Mi ovdje radimo preventivno, razgovaramo s korisnicima i podsjećamo ih da se u okruženju nalaze privatni posjedi i upozoravamo ih da ne ulaze na njih, tako da u vezi toga nemamo problema”, ustvrdio je Sijamhodžić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)