Naslovnica Sport Sahranjen Maradona, trodnevna žalost

Sahranjen Maradona, trodnevna žalost

362

Buenos Aires — Hiljade Argentinaca odali su počast preminulom fudbaleru Diegu Maradoni u glavnom gradu te zemlje Buenos Airesu. Prolazili su pored sanduka sa njegovim tijelom i kasije ispratili pogrebnu povorku.

Proglašena je trodnevna žalost nakon njegove smrti od srčanog udara u šezdesetoj godini.

Njegov sanduk na kojem se nalazila zastava Argentine i dres sa brojem 10 na leđima bili su izloženi u predsjedničkoj palati u četvrtak, javlja BBC, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Redovi fanova su bili toliko dugi da je sanduk bio izložen nekoliko sati duže nego što je to planirano.

Nakon toga je motorizovana pogrebna povorka prevezla njegovo tijelo na Buena Vista groblje izvan Buenos Airesa. Maradonina porodica, prijatelji i saigrači su prisustvovali privatnoj ceremoniji ranije tokom dana.

Maradona je sa reprezentacijom Argentine osvojio Svjetsko prvenstvo 1986. godine. Od 1977. do 1994. godine odigrao je 91 utakmicu za Argentinu i postigao 34 gola.

On je sa Napolijem osvojio dvije šampionske titule, Kup Italije, Kup Uefa i Superkup Italije.

Sa Boca Juniorsom je osvojio titulu u Argentini, a sa Barcelonom titulu, Kup i Superkup.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lijepim golovima, ali i “Božjoj ruci”, kada je 22. juna 1986. godine rukom postigao gol protiv Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva na kojem je Argentina trijumfovala.

Maradona je tada bio na vrhuncu slave, a mnogi smatraju da je na toj utakmici dao jedan od najljepših golova u historiji fudbala.

U bogatoj karijeri igrao je za Sevillu i Newell’s Old Boys, a bio je i selektor argentinske reprezentacije. Smatraju ga jednim od najboljih, a neki i najboljim fudbalerom svih vremena.

(StarMo)