Naslovnica Život Sahranjen Jovan Divjak

Sahranjen Jovan Divjak

322

Sarajevo — Uz pjesmu Bella Ciao i vojne počasti Jovan Divjak, preminuli general Armije Republike Bosne i Hercegovine (BiH) i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH, sahranjen je, u utorak 13. aprila, na sarajevskom groblju Bare.

Ranije je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija povodom njegove smrti, a pročitano je oproštajno pismo koje je Divjak napisao kada je saznao da je bolestan.

“Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom”, napisao je između ostalog u oproštajnom pismu general Jovan Divjak, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Pismo je pročitao njegov unuk Gregor putem video linka iz Sjedinjenih Američkih Država, tokom komemoracije održane u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Divjak je napisao pismo kada je saznao da je bolestan, a posvetio ga je mnogima, u prvom redu članovima Udruženja “Obrazovanje gradi BIH”, djeci koju je ovo Udruženje pomagalo, pripadnicima Armije BiH, te svim Sarajlijama.


“Na vama je da sudite kakav sam bio kao vojnik, profesionalac, čovjek i saborac. Takvog me zapamtite i pričajte vašim najbližim. To je najčasniji period u mom profesionalnom životu. Veoma cijenjeni pripadnici Armije RBiH budite ponosni na vaš doprinos odbrani BiH u istorijskim granicama i očuvanju građanske i sekularne zajednice. Na tim temeljima odgajajte vaše porodice”, poručio je Divjak pripadnicima Armije BiH čiji je general bio.

(StarMo)