Naslovnica Život Sahranjen Amfilohije – Otišao “kad’ je najpotrebniji”

Sahranjen Amfilohije – Otišao “kad’ je najpotrebniji”

307

Podgorica — Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a opijelo i liturgiju povodom njegove smrti služio je Patrijarh srpski Irinej – javlja RTCG.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej kazao je u govoru da se narod okupio da gospodu isprati Amfilohija tamo gdje su “naši sveti preci i tamo gdje ćemo mi živi jednog dana biti”.

“Otišao je u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu. Nadamo se da će svojim molitvama izmoliti da se problemi riješe na najbolji način kako za Crnu Goru tako i za druge narode”, naveo je on.

Amfilohije je prema vlastitoj želji sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Sahrani su prisustvovali mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, brojni zastupnici parlamentarne većine i ličnosti iz javnog i društvenog života Srbije i Crne Gore, ali ne i predsjednik Milo Ðukanović, prenosi Tanjug.

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da je mitropolit Amfilohije “sabrao danas narod kako bi pokazali jedinstvo u vjeri i ljubavi”.

Krivokapić je kazao da je smrt mitropolita Amfilohija “izuzetan gubitak za narod Crne Gore, ali i za cijeli pravoslavni svijet”.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je kako se nada da će biti posljednji vladika “koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda”.