Naslovnica Region Sahrana srpskog patrijarha u nedjelju

Sahrana srpskog patrijarha u nedjelju

200
patrijarh SPC Irinej

Beograd — Patrijarh Sprske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, bit će sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, saopštio je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) nakon zasjedanja u petak.

„Sveta zaupokojena Liturgija bit će služena u nedjelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 sati. U nastavku svete Liturgije bit će služeno opelo, a tijelo Patrijarhovo bit će sahranjeno u kripti hrama Svetog Save“, saopštila je SPC, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju se dodaje da će tijelo patrijarha Irineja biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije u subotu 21. novembra, a da će poslije toga biti preneseno u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će, kako je navedeno, „vjernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom“.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, rano ujutru, od posljedica korona virusa.

“U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 sati u Vojnoj covid bolnici ‘Karaburma’ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, objavljeno je jutros na internet-stranici Srpske pravoslavne crkve.

Nakon vijesti o smrti patrijarha, pojedini vjernici dolaze do Hrama Svetog Save u Beogradu i odaju mu poštu paleći svijeće, a od brojnih zvaničnika Srbije, regiona i svijeta, kao i političkih partija i vjerskih zajednica, pristižu izrazi saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima.

Vlada Srbija proglasila je trodnevnu žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja. Dan žalosti traje od danas (20. novembra) do nedjelje kada će patrijarh biti sahranjen.

Vlada Republike Srpske je na telefonskoj sednici u petak takođe donijela odluku da se povodom smrti patrijarha Irineja proglasi trodnevna žalost i u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

U ponedjeljka, 23. novembra, Dan žalosti će biti i u opštini Budva u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Do izbora budućeg, 46. po redu poglavara Sprske pravoslavne crkve, koji će naslijediti patrijarha Irineja, njegove dužnosti, prema članu 57 Ustava SPC, obavlja Sinod kojim predsjedava najstariji član.

Patrijarh se bira u roku od tri mjeseca.

Sinod je saopštio da je na sjednici u petak donesena odluka da Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom čije je sjedište u Sarajevu, a koji je jutros u Sabornoj crkvi u Beogradu služio pomen patrijarhu Irineju.

Na zgradi Patrijaršije u Beogradu istaknuta je crna zastava, dok su ostale zastave spuštena na polja koplja.

(StarMo)