Naslovnica Politika Sadiković: Da se tačno zna ko ima ovlasti za vanredno stanje

Sadiković: Da se tačno zna ko ima ovlasti za vanredno stanje

553
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Profesorica Lada Sadiković smatra da Bosna i Hercegovina nije smjela ‘na ovaj način dočekati ovu vanrednu situaciju’, vezanu za pandemiju virusa korona.

“Ponovo su se njene institucije pokazale nedovoljno efikasnim, da se na vrijeme izbore s ovakvom opasnošću”, kazala je u nedjelju na online konferenciji Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99.

Naglašava potrebu da se Ustav BiH odnosno Aneks 4 usaglasi s Evropskom konvencijom, da bi i Bosna i Hercegovina spremno dočekala vanredno stanje.

“Dakle, s piramidalnom strukturom i hijararhijskim načinom vladanja da se tačno zna koji organi, na državnom nivou, daju i kome daju ovlasti za vanredno stanje”, istakla je, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodaje da Bosna i Hercegovina kao država, da bi se pripremila za svako moguće stanje (kad redovno zakonodavstvo ne fukcionira) mora sadržavati odredbe o vršenju vlasti u vanrednom stanju, ko proglašava vanredno stanje.

“Ustavna teorija kaže da to čine, u najvećem broju slučajeva, Parlament koji zasjeda i može zahtijevati proglašenje vanrednog stanja”, kazala je.

Naglašava da, po evropskim dokumentima, u Bosni i Hercegovini imamo instituciju koja se zove Aneks 10, koju čini visoki predstavnik međunarodne zajednice i ima specijalna ovlaštenja za djelovanje u vanrednom stanju.

“To dokazuju evropski dokumenti koje je samo potrebno pročitati, Paragraf 86, mišljenja o ustavnoj situaciji i poziciji visokog predstavnika u BiH iz 2005. godine”, podsjetila je prof. dr. Sadiković.

(StarMo)