Naslovnica Život SAD: Umro “arhitekta rata” u Afganistanu i Iraku

SAD: Umro “arhitekta rata” u Afganistanu i Iraku

131
Donald Rumsfeld

Washington — Bivši ministar odbrane Sjednjenih Država Donald Rumsfeld preminuo je u 88. godini saopštila je njegova porodica, prenosi Reuters.

Služio je kao ministar odbrane za dva predsjednika, od 1975. do 1977. za Geralda Forda, kojem je također bio i šef osoblja, te od 2001. do 2006. godine kao ministar odbrane administracije Georgea W. Busha.

Bio je blizak saveznik Bushovog potpredsjednika Dicka Cheneya, koji je radio za Rumsfelda tokom sedamdesetih i republikanskih predsjednika Richarda Nixona i Forda.

Tokom drugog mandata na poziciji ministra odbrane dogodio se samoubilački napad otetim avionima na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu.

Rumsfeld je vodio nadziranje američke invazije na Afganistan i rušenje talibanskog režima. Igrao je vodeću ulogu u predstavljanju slučaja za invaziju na Irak 2003. godine.

U periodima kada nije radio u javnoj službi, Rumsfeld se obogatio kao uspješan poduzetnik, služeći kao izvršni direktor za dvije kompanije koje su bile na Fortune 500 listi.

(StarMo)