Naslovnica Život SAD: Širi se njujorški soj

SAD: Širi se njujorški soj

296
foto: agencije - ilustracija

Washington — SAD rizikuju da dovedu u pitanje sve nedavne uspjehe u borbi protiv Covid-19, jer veoma zarazne varijante koriste priliku zbog opuštanja građana koji ne poštuju restriktivne mjere, upozorila je doktorica Rochelle Walensky, direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Molim vas da me pažljivo saslušate: Na ovom nivou širenja različitih varijanti virusa, mi ćemo potpuno izgubiti teško stečene uspjehe,” istakla je Valenski.

Nakon višesedmičnog pada broja zaraženih, ove sedmice je porastao broj inficiranih – za dva posto u odnosu na prethonu, dodala je Walenski, prenosi CNN, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

“Slično tome, najnoviji sedmodnevni prosjek smrtnih slučajeva takođe se povećao za više od dva posto … na skoro 2.000 smrtnih slučajeva dnevno,” kazala je.

Ona je takođe prozvala savezne države koje su ublažile restriktivne mjere u cilju suzbijanja Covid-19.


“Molimo vas da ostanete čvrsti u svom uvjerenju. Nastavite da nosite svoju masku koja dobro prijanja i preduzimate druge mjere prevencije javnog zdravlja za koje znamo da djeluju”, dodala je direktorica američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

“Na kraju, vakcinacija je ono što će nas izvući iz ove pandemije. Da bismo to ostvarili, moramo vakcinisati još mnogo ljudi,” naglasila je Walenski.

Istovremeno, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci izjaivo je da administracija predsjednika Joe Bidena “vrlo ozbiljno” uzima pojavu novog soja korona virusa u New Yorku.

Novi soj, nazvan B.1.526, veoma se brzo širi sa mutacijom koja može ograničiti efikasnost vakcina, navodi “New York Times”.

(StarMo)