Naslovnica Život SAD Seulu značajno povisile cijenu “vojnih usluga”

SAD Seulu značajno povisile cijenu “vojnih usluga”

562
foto arhiva

Seul — Američki ministar odbrane Mark Esper u petak je izjavio da dugogodišnja američka saveznica Južna Koreja mora plaćati veći udio troškova boravka američkih vojnika na svom tlu.

“Mi imamo veoma snažno savezništvo, ali je Južna Koreja bogata zemlja i treba plaćati više kako bi pomogla u ublažavanju troškova odbrane” – izjavio je Esper na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim kolegom, Jeong Kyeong-doom.

Esper je kazao da je, iako je Južna Koreja “u prošlosti davala značajnu novčanu podršku, bitno ukazati da veći dio tog novca ostaje ovdje u zemlji – jednostavno, više od 90 posto novca ostaje ovdje u Koreji – on ne ide u Sjedinjene Države”.

Suma koju Južna Koreja plaća za prisustvo oko 28.000 američkih vojnika varira od godine do godine. Ove godine iznosi skoro milijardu dolara.

U izvještajima južnokorejskih medija navodi se da Trumpova administracija traži skoro petostruko povećanje južnokorejskih uplata za boravak američkih vojnika na oko 4,7 milijardi dolara za 2020. godinu, iako je Jeong odbio potvrditi tu cifru. Samo je kazao da je njegova zemlja spremna da plati “razumnu” sumu.

U razgovoru s novinarima na putu prema Seulu u srijedu, Esper je odbio objaviti tu cifru, ali je kazao da Trumpova administracija traži “značajno povećanje” južnokorejskih novčanih doprinosa.

(StarMo)