Naslovnica Život SAD se povlače, a Rusija ima novu zračnu bazu u Siriji

SAD se povlače, a Rusija ima novu zračnu bazu u Siriji

545
foto arhiva

Moskva — Rusija je počela s uspostavom helikopterske baze na civilnom aerodromu u sjeveroistočnom sirijskom gradu Qamishli, javila je u četvrtak televizijska stanica ruskog ministarstva odbrane Zvezda TV, prikazujući snimke borbenog helikoptera kako stiže u bazu.

Novu bazu štite raketni sistemi Pancir tipa zemlja-zrak i tri helikoptera, uključujući dva tipa MI-35 i vojni transportni helikopter MI-8, koji su već razmješteni tamo, a novi bi trebali stići.

Zvezda je emitovala snimke ruskih vojnih policajaca koji štite bazu. Oklopna vozila i timovi podrške helikopterima također su prikazani, kao i meteorološka stanica i manji liječnički tim.

“Ovo je prva grupa ruskih vojnih helikoptera ovdje u sjevernoj Siriji. Ovo je istorijski momenat. Od današnjeg dana naša će avijacijska grupa trajno djelovati na gradskom aerodromu u Qamishliju” – javio je dopisnik Zvezde, Pavel Remnev.

Ruski razmještaj uslijedio je manje od mjesec nakon povlačenja američkih vojnika iz te regije, koje su tom prilikom krompirima gađali lokalni mještani nakon iznenadnog naređenja predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju sa sjevera Sirije.


(StarMo)