Naslovnica Život SAD: Rekordan rast, ali…

SAD: Rekordan rast, ali…

200

Washington — Druga od tri zvanične procjene rasta privrede SAD u kvartalu juli-septembar je nepromijenjena i potvrđuje rekordan tempo rasta od 33,1 posto, nakon pada u drugom kvartalu od 31,4 procenta.

Jedan od pokazatelja je i jučerašnji rast berzanskog indeksa Dow Jones, koji je u utorak po prvi put premašio 30 hiljada poena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ali, očekuje se da će ponovno oživljavanje epidemije koronavirusa naglo usporiti rast u tekućem, četvrtom kvartalu, dok neki ekonomisti čak upozoravaju na još jednu ovogodišnju recesiju.

Iako je ukupni porast ukupne proizvodnje robe i usluga u SAD bio statičan, Ministarstvo trgovine je danas izvijestilo da su neke komponente revidirane.

Veći dobici u poslovnim investicijama, izgradnji stambenih objekata i izvozu, ublaženi su u ukupnom bilansu revizijom naniže potrošnje države i lokalnih vlasti, poslovnim zalihama i padom maloprodajne potrošnje.

Ipak, porast od 33,1 posto je najveći kvartalni dobitak u statistici SAD još od 1947. godine i premašio je stari rekordan skok rasta od 16,7 posto 1950. godine.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)