Naslovnica Život SAD pristale na razgovore o povratku u nuklearni sporazum sa Iranom

SAD pristale na razgovore o povratku u nuklearni sporazum sa Iranom

252
foto arhiva

Washington — Portparol američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u petak da su Sjedinjene Države pristale na razgovore s evropskim, ruskim i kineskim partnerima o određivanju tema za njihov povratak nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015.

– Ovo su tek početni dani i mi ne previđamo trenutni prodor jer će biti teških rasprava pred nama. Mi, međutim, vjerujemo da je ovo zdravi korak naprijed – navodi Price u saopćenju za javnost.

– Diplomati su saopćili tokom dana da će zvaničnici iz Teherana i Washingtona otputovati u Beč naredne sedmice u okviru napora na oživjaljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Price je izjavio da će razgovori biti strukturirani oko radnih grupa koje će Evropska unija formirati s preostalim učesnicima u nuklearnom sporazumu, uključujući i Iran.

Primarna pitanja o kojima će se raspravljati su nuklearne mjere koje Iran treba poduzeti kako bi se vratio povinovanju nuklearnom sporazumu i koraci na ublažavanju sankcija koje Sjedinjene Države trebaju poduzeti u cilju poštovanja njihovog povinovanja, navodi se u saopćenju.


– Trenutno ne očekujemo da će biti direktnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana kroz ovaj proces, iako SAD ostaju otvorene za njih – izjavio je Price.

Razgovori će početi u Austriji 6. aprila.

(StarMo)