Naslovnica Izdvojeno SAD prijete Srbiji sankcijama zbog ruskog oružja

SAD prijete Srbiji sankcijama zbog ruskog oružja

191
foto arhiva

Beograd — Američka ambasada u Srbiji je u četvrtak ponovila da je „zabrinuta što Srbija nabavlja rusku vojnu opremu“, te je pozvala Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu da izazovu sankcije, prenijela je agencija Beta, pozvajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima“, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE.

Ambasada piše da SAD i Rusija imaju „vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana“.

S jedne strane, „Washington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji“, a, s druge strane, „Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spriječi rješavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD-a i EU-a, i uspori ili spriječi zemlje Zapadnog Balkana da slijede svoju, nezavisnu orijentaciju“, piše Ambasada SAD-a u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. marta da je dan ranije raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran četvrtom isporukom dijelova ruskog protuzračnog sistema Pancir, podsjeća RSE i navodi da je taj sistem namijenjen odbrani.

RSE kaže da je ta „nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala zabrinutost u Briselu i Washingtonu“ i da je, u izjavi za „Glas Amerike“, portparol visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Peter Stano 25. februara izjavio da je potrebno da Srbija usaglasi svoju vanjsku politiku sa politikom Evropske unije.

(StarMo)