Naslovnica Život SAD: Preko 130 hiljada umrlih

SAD: Preko 130 hiljada umrlih

84
foto: agencije - ilustracija

Washington — Nove porazne cifre o raširenosti i pogubnosti koronavirusa stižu u ponedjeljak iz Sjedinjenih Država. Zemlja je na pragu granice od tri miliona zaraženih, a brojka od 130 hiljada umrlih već je premašena, pokazuju podaci univerziteta Johns Hopkins.

U SAD-u je jučer ponovno zabilježeno 55 hiljada novozaraženih. Njihov ukupan broj od početka pandemije sada iznosi 2,93 miliona.

Dodatno, s 357 novih smrtnih slučajeva, broj umrlih premašio je u ponedjeljak 130 hiljada, prenose hrvatski mediji.

Sjedinjene Države su u apsolutnim brojevima daleko najpogođenija zemlja koronavirusom, a nekoliko saveznih država, posebno Florida i Teksas, u julu obara rekorde u novim slučajevima. Zbog toga je u nekim dijelovima SAD-a obustavljen proces otvaranja i ponovno su uvedene mjere suzbijanja virusa.

Novo zatvaranje američke ekonomije više nije na dnevnom redu, nakon katastrofalnih cifara o rastu broja nezaposlenih u martu i aprilu.

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je u ponedjeljak da se još uvijek radi o prvom valu zaraze i da situacija u zemlji “uopće nije dobra”. Pošto je među zaraženima sve veći broj mlađih ljudi, pozvao ih je da virus ne shvataju olako.

“Oni ne smiju misliti da su neranjivi zato što su mladi. I oni se mogu jako razboljeti”, kazao je.

(StarMo)