Naslovnica Život SAD: Preko 1000 umrlih u jednom danu

SAD: Preko 1000 umrlih u jednom danu

253
foto: agencije - ilustracija

Washington — Sjedinjene Države u utorak su zabilježile preko 1.000 smrti povezanih s koronavirusom u jednom danu, po prvi put od početka juna.

Prema podacima Reutersa, nakon što je sedmicama padao broj žrtava prošle sedmice je, zaključno sa 19. julom, zabilježeno više od 5.200 smrti povezanih s Covidom-19. To je bila druga sedmica zaredom da se broj umrlih povećava.

Blizu 142.000 Amerikanaca zaraženih koronavirusom umrlo je, a stručnjaci upozoravaju da je vjerovatno da će se taj broj povećati s obzirom na nove rekordne cifre novih slučajeva zaraze i povećanog broja hospitaliziranih u brojnim državama.

Najveći broj slučajeva smrti u SAD-u zabilježen je u aprilu, kada je u zemlji umiralo u prosjeku 2.000 ljudi dnevno. Broj umrlih polako je padao pa je u maju bilo prosječno 1.300 umrlih dnevno, a u junu ispod 800 dnevno, prema podacima Reutersa.

Međutim, nakon što su se brojne zemlje ponovno otvorile bez postizanja referentnih mjerila za sigurnost, poput dvosedmičnog opadanja broja slučajeva zaraze, broj umrlih porastao je u 21 državi, uključujući Arizonu, Floridu i Teksas, pa je u zadnje dvije sedmice taj broj porastao u odnosu na prethodne dvije.

Do sada je u julu 17 saveznih država prijavilo rekordan broj pacijenata trenutno hospitaliziranih od Covida19, a devet država objavilo je u utorak nove rekorde, uključujući tu Alabamu, Teksas i Kaliforniju.

U Floridi je preko 40 bolnica navelo da je popunjen njihov cjelokupni kapacitet.

(StarMo)