Naslovnica Region SAD podržale hrvatske napore za “energetsku diverzifikaciju”…

SAD podržale hrvatske napore za “energetsku diverzifikaciju”…

70
foto arhiva

Zagreb/Washington — Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost prenio je u četvrtak hrvatskom premijeru američku podrška hrvatskim naporima da pomogne susjednim zemljama da diverzificiraju energetsku opskrbu, uključivo i putem LNG terminala na otoku Krku.

Bijela kuća objavila je u četvrtak da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem “o stanju u Ukrajini i diverzifikaciji energetskih izvora”.

– Sullivan je prenio američku potporu hrvatskim naporima da pomogne susjednim zemljama da diverzificiraju svoju energetsku opskrbu dalje od ruskih izvora, uključivo i preko proširivanja terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku, kaže se usaopštenju Bijele kuće.

Plenković je nedavno izjavio kako će veliku ulogu u postizanju europske energetske sigurnosti imati LNG terminal na Krku za koji se razmatra dodatno povećanje kapaciteta, ne samo za hrvatske, nego i za potrebe zemalja srednje Europe.

U saopštenju se kaže i da su Sullivan i Plenković “izrazili snažnu predanost nastavku potpore Ukrajini koja je suočena s ruskom vojnom agresijom”.

Oni su također “razmijenili mišljenja o stabilnosti na zapadnom Balkanu”, dodaje se.

 

(StarMo)