Naslovnica Život SAD: Počinje dijeljenje novoodobrenog lijeka protiv covida 19

SAD: Počinje dijeljenje novoodobrenog lijeka protiv covida 19

347

Washington — Američka vlada danas započinje distribuciju novoodobrene kombinacije antitijela protiv COVID-19 kompanije Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Američki zvaničnici u razgovoru s novinarima rekli su da će se doze dodijeliti na osnovu broja zaraženih po državama, odnosno one države koje imaju najveći broj potvrđenih slučajeva i hospitalizacija dobiće najveći broj terapijskih doza, prenosi BHRT.

Američka Uprava za hranu i lijekove u subotu je izdala odobrenje za hitnu upotrebu REGN-COV2 za liječenje, koji kombinuje dva monoklonska antitijela, koja će se koristiti za stanja blagog do umjerenog oblika bolesti COVID-19 kod odraslih i djece kod kojih postoji visok rizik od razvijanja teškog oblika COVID-19.

Kompanija Regeneron je saopštila da očekuje da će do kraja ovog mjeseca imati dovoljno REGEN-COV2 za oko 80.000 pacijenata. Očekuje se da će imati dovoljno doza za liječenje oko 200.000 pacijenata do prve sedmice januara, što će porasti na oko 300.000 pacijenata do kraja januara.

Koktel s antitijelima bio je među tretmanima koje je američki predsjednik Donald Trump dobio tokom liječenja od COVID-19 prošlog mjeseca. On ga je nazvao “lijekom” za COVID-19 u to vrijeme.

Tretman pripada klasi biotehnoloških lijekova poznatih kao monoklonska antitijela, koja su proizvedene kopije antitijela stvorenih u ljudskom tijelu za borbu protiv infekcija.

Američki regulatori ranije ovog mjeseca odobrili su još jedan lijek sa antitijelima protiv COVID-19 kompanije Eli Lilly and Co. Zvaničnici su u ponedjeljak rekli da je odjel za zdravstvo i socijalne usluge već pomogao u distribuciji 120.000 doza Lillyjevih antitijela pacijentima širom zemlje.

Više od 250.000 Amerikanaca takođe je liječeno od COVID-19 rekonvalescentnom plazmom bogatom antitijelima oporavljenih pacijenata, rekli su zvaničnici. Neki zdravstveni stručnjaci tvrde da nema dovoljno podataka koji bi pokazali da je rekonvalescentna plazma efikasan tretman.

(StarMo)