Naslovnica Život SAD: Piloti će avionima upravljati “na daljinski”

SAD: Piloti će avionima upravljati “na daljinski”

412
foto arhiva

Washington — Američki će piloti uskoro moći upravljati s više zrakoplova odjednom, nakon nedavnih testiranja u bazi mornaričkog zrakoplovstva blizu Washingtona, objavila je u utorak tvrtka Boeing.

“Boeing i mornarica uspješno su daljinski upravljali s dva Growlers EA-18G kao da su dronovi koristeći treći Growler kao kontrolnu sobu za prva dva”, javio je proizvođač zrakoplova, prenosi Hina.

Prva dva zrakoplova su bila prilagođena kako bi se ponašala kao bespilotne letjelice, a treći ih je kontrolirao u letu, rekao je glasnogovornik Boeinga Justin Gibson.

Dodao je da je demonstracija izvedena krajem 2019. u mornaričkoj bazi Patuxent River u Marylandu prigodom godišnjih vježbi jedinice za istraživanja i razvoj američke mornarice.

Super Hornet je lovac američke mornarice koji može biti naoružan raketama zrak-zrak i zrak-zemlja, a Growler je verzija tog zrakoplova specijalizirana za elektroničko ratovanje.

Upravljajući s nekoliko bespilotnih letjelica iz cockpita zrakoplova, američki piloti će moći proširiti kapacitete otkrivanja i držati svoj zrakoplov izvan opasnosti, pojašnjavaju u Boeingu.

(StarMo)