Naslovnica BiH SAD osudile zabranu okupljanja u Prijedoru – To potkopava izglede za pomirenje

SAD osudile zabranu okupljanja u Prijedoru – To potkopava izglede za pomirenje

122
foto arhiva

Prijedor — Pravo na mirno okupljanje je osnovno pravo zagarantovano Ustavom BiH, a Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju ograničenja mirnih okupljanja, saopćila je ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

– Danas, kada se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju parametre mirnog, godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995. Vlasti Prijedora i RS-a imaju institucionalnu odgovornost da promovišu toleranciju i poštivanje žrtava – poručuju iz Ambasade.

Kako dodaju, ograničavanje mogućnosti žrtava da obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

– Sjedinjene Države nastavljaju pozivati ​​vlasti BiH na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima, promoviraju komemoraciju s poštovanjem i traže pravdu – naveli su.

(StarMo)