Naslovnica BiH SAD osudile suzdržanost BiH…

SAD osudile suzdržanost BiH…

72

Sarajevo — Bosna i Hercegovina se našla na listi suzdržanih zemalja prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o masovnom kršenju ljudskih prava u Iranu, a potez su osudile Sjedinjene Američke Države.

“SAD žale što je BiH bila suzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Trećeg odbora Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. novembra kojom se Iran poziva da prestane koristiti prekomjernu silu protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu“, poručeno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Od BiH se “očekuje”, naglašeno je, da pruži veću podršku osnovnim ljudskim pravima iranskog naroda kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Europske unije na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

“Sjedinjene Države su čvrste u svojoj predanosti podršci iranskom narodu koji protestuje širom zemlje i zahtijeva odgovornost svoje vlade. Nastavit ćemo pozivati iranske dužnosnike i vladine institucije na odgovornost za njihova kršenja ljudskih prava i masovno potiskivanje iranskog naroda”, navodi se u saopštenju.

 

(StarMo)