Naslovnica Život SAD: “Nema dokaza o izbornim prevarama”

SAD: “Nema dokaza o izbornim prevarama”

198
Donald Trump

Washington — Američki državni tužilac William Barr rekao je u utorak za Associated Press da ministarstvo pravde nije otkrilo dokaze o izbornoj prevari koja bi promijenila ishod predsjedničkih izbora održanih 3. novembra.

Njegovi komentari dolaze uprkos upornim tvrdnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa da se na izborima desila prevara, kao i njegovom odbijanju da prizna pobjedu Joe Bidena na izborima.

U intervjuu za AP Barr je rekao da su advokati kao i Federalni biro za istraživanje (FBI) radili na praćenju pritužbi, ali da nisu otkrili nikakve dolaze.

“Do danas, nismo otkrili prevaru koja bi uticala na ishod izbora”, rekao je Barr, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komentari su naročito direktni obzirom da dolaze od Barra koji je bio jedan od bližih Trumpovih saradnika.

Kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, predvođena Rudijem Giulianijem, smatra da se desila velika zavjera demokrata i da su bačeni milioni nelegalnih glasova, bez ikakvih dokaza. Podnijeli su više tužbi u ključnim saveznim državama, ali zahtjevi su u više navrata odbacivani, uključujući i republikanske sudije koji su presuđivali da slučajevima nedostaju dokazi.

Trumpova kampanja, kao i njegove pristalice pokušali su neuspješno uvjeriti sudije u izborne nepravilnosti u Michiganu, Georgiji, Arizoni i Nevadi.

(StarMo)