Naslovnica Region SAD: Ne postoji plan razmjene teritorija Kosova i Srbije

SAD: Ne postoji plan razmjene teritorija Kosova i Srbije

310
foto arhiva

Priština –Specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip Kosnett i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer ponovo su pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije i BIH, te su naglasili da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije.

U zajedničkoj izjavi, nakon što je u srijedu izglasano nepovjerenje Vladi Kosova premijera Albina Kurtija, Grenell, Kosnet i Palmer su naveli da Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Kosova i pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu, prenosi Anadolija.

“U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona”, naveli su oni i poručili da su opredijeljeni da sarađuju sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces.

“Pored toga, nastavljamo da pozivamo kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse. Vjerujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast”, piše u izjavi dostavljenoj medijima iz Ambasade SAD-a u Prištini.

(StarMo)