Naslovnica Život SAD napale “proiranske mete” u Siriji – 17 mrtvih

SAD napale “proiranske mete” u Siriji – 17 mrtvih

279
foto arhiva

Damask — U američki vojnim zračnim napadima na istoku Sirije poginulo je najmanje 17 osoba, rekli su u petak lokalni izvori i jedan medicinski izvor.

Pentagon je saopćio da su napadi izvedeni “na objekte koji pripadaju miliciji, a koju podržava Iran, prenosi Reuters”.

Američki zračni napad u Siriji imao je za mete objekte koji pripadaju moćnoj iračkoj oružanoj grupi koju podržava Iran, ubivši jednog od njihovih pripadnika i ranivši nekoliko drugih, rekao je u petak zvaničnik iračke milicije.

Zvaničnik je agenciji Associated Press rekao da su napadi na miliciju Kataeb Hezbollah ili brigade Hezbollah pogodili područje uz granicu između sirijskog nalazišta Boukamal okrenutog prema Qaimu na iračkoj strani. Govorio je pod uslovom da ostane anoniman, jer nema vlasti da govori o napadu.

Pentagon je saopćio da su napadi odmazda za raketni napad u Iraku ranije ovog mjeseca u kojem je ubijen jedan civilni dobavljač, a ranjeni pripadnik američke službe i drugih koalicionih trupa.

– Uvjeren sam da smo imali pravu metu, znamo što smo pogodili – rekao je sekretar odbrane Lloyd Austin novinarima koji su putovali s njim iz Kalifornije u Washington, nedugo nakon zračnih napada koji su izvedeni u četvrtak navečer po istočnom standardnom vremenu.

(StarMo)