Naslovnica Život SAD: Najveći broj umrlih od maja

SAD: Najveći broj umrlih od maja

121

Zagreb/Washington — Nekolicina američkih saveznih država na jugu i zapadu zemlje u utorak je zabilježila rekordan broj umrlih od koronavirusa u jednom danu, a sveukupno je u SAD-u od covida-19 taj dan preminulo više od 1300 ljudi, što je najveći broj umrlih od maja.

Rekordni porast smrtnih ishoda zaraze u jednom danu zebilježile su države Arkansas, Kalifornija, Florida, Montana, Oregon i Teksas, prenose hrvatski mediji.

U Kaliforniji su novim koronavirusom SARS-CoV-2 najpogođeniji Latinoamerikanci koji čine nešto malo više od trećine stanovništva te najnaseljenije američke države.

Među zaraženim u Kaliforniji njih 56 posto su Latinoamerikanci, dok ih je među umrlima 46 posto.

Broj zaraženih i umrlih posebno raste u poljoprivrednom području Central Valley, s velikim brojem latinoameričkog stanovništva.

U Kaliforniji je u utorak od covida-19 umrla 171 osoba, a na Floridi 191.

Teksas je u ponedjeljak zabilježio više od 6000 novozaraženih te se sveukupan broj popeo na 401.477. Još su samo tri države premašile taj broj – Kalifornija, Florida i New York.

Teksas i Kalifornija, međutim, bilježe pad broja hospitalizacija, a Anthony Fauci, jedan od vodeći stručnjaka za zarazne bolesti, smatra da se radi o prvim znakovima koji pokazuju da se na jugu i zapadu bliži vrhunac zdravstvene krize.

U SAD-u zbog stanja s koronavirusom traju vruće rasprave o ponovnom otvaranju škola. Predsjednik Donald Trump i njegova administracija zagovaraju povratak u školske klupe, dok neki nastavnici i zdravstveni radnici pozivaju na nastavak ‘online’ nastave.

(StarMo)