Naslovnica BiH SAD: Mjesec dana za dokaze u slučaju ratnog silovanja

SAD: Mjesec dana za dokaze u slučaju ratnog silovanja

311
foto arhiva

St. Louis — Advokatima Adema Kostjerevca, optuženog u Bosni i Hercegovini za zločin počinjen u Zvorniku, sudija Okružnog suda Istočnog distrikta u američkoj saveznog državi Missouri odlučio je dati mjesec dana da prevedu zahtjev za izručenje i iznesu dokaze da je žrtva pogrešno prepoznala optuženog.

Ured tužitelja u St. Louisu će nakon toga imati sedam dana da odgovori na navode odbrane, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH novinar St. Louis Post-Dispatcha Robert Patrick koji je pratio ekstradicijsko ročište 15. oktobra.

Sud BiH je sredinom aprila 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine “silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario”.

“Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve” – saopćili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

(StarMo)