Naslovnica BiH SAD: Konferencija o 25 godina od Dejtonskog sporazuma

SAD: Konferencija o 25 godina od Dejtonskog sporazuma

196
foto arhiva

Washington — Program za istraživanje genocida pri Yale Univerzitetu i Državni Univerzitet Southern Connecticut organizirat će dvodnevnu online konferenciju posvećenu 25. godišnjici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Učesnici konferenciji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke Republike, Sjedinjenih Američkih Država i Australije govorit će o zaostavštini tog sporazuma.

Kao uvodničari najavljeni su profesor antropologije i direktor Istraživačkog centra pri RMIT Univerzitetu u Melbournu Hariz Halilović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Na konferenciji će, među ostalima, učestvovati novinarka i autorica Janine di Giovanni i Velma Šarić iz Post-Conflict Research Centera iz Sarajeva, dok će profesor na Državnom Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew govoriti o temi “Tragična zaostavština Daytona: 1995-2020”.

On je u izjavi za Fenu podsjetio da je 21. novembra 1995. godine potpisan mirovni sporazum kojim je okončana gotovo četiri godine duga agresija na Bosnu i Hercegovinu tokom kojih je ubijeno više od 100.000 ljudi.

– No, sporazum koji je postignut tada, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum, vrlo brzo je prepoznat kao dokument s brojnim nedostacima. Danas, 25 godina poslije, cijena mira plaćena Daytonskim mirovnim sporazumom postala je mnogo jasnija – dodao je Pettigrew.

Govornici na ovoj konferenciji, koja će biti održana online 5. i 6. novembra, bit će učenjaci, istraživači, novinari i diplomate iz cijelog svijeta koji će, kaže Pettigrew, sagledali sve aspekte Daytonskog mirovnog sporazuma četvrt stoljeća kasnije.

(StarMo)