Naslovnica Život SAD: Još sankcija Iranu…

SAD: Još sankcija Iranu…

77
Mike Pompeo

Washington — Sjedinjene Države u noći na nedjelju jednostrano su proglasile da su UN-ove sankcije Iranu ponovo na snazi i najavile su da će kazniti sve koji ih budu kršili, izlažući se opasnosti od još veće međunarodne izoliranosti, ali i potičući napetosti u svijetu.

– Danas SAD pozdravlja povratak gotovo svih UN-ovih sankcija Islamskoj Republici Iranu koje su ranije bile ukinute, rekao je državni tajnik Mike Pompeo u priopćenju u subotu.

Po njegovim riječima, te kaznene mjere, previđene rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231, “ponovo su na snazi” od nedjelje u 02.00 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Vlada Donalda Trumpa napose jasno prijeti uvođenjem takozvanih popratnih sankcija kako bi kaznila zemlju ili subjekt koji bi kršio UN-ove sankcije, makar bila među rijetkima u svijetu koje drže da su one na snazi.

To je vrlo opasno sredstvo: prekršiteljima koje će Washington odrediti, bit će zapriječen pristup američkom tržištu i financijskom sustavu.

– Ne budu li zemlje članice UN-a ispunile svoje obveze u provedbi ovih sankcija, SAD je spreman upotrijebiti svoje vlastite alate kako bi kaznio prekršitelje, upozorio je Mike Pompeo.

 

(StarMo)