Naslovnica Život SAD: Još preko 900 mrtvih od koronavirusa

SAD: Još preko 900 mrtvih od koronavirusa

231
foto: agencije

Washington — U Sjedinjenim Američkim Državama je još 941 osoba umrla od novog koronavirusa u protekla 24 sata, pa se broj umrlih od covida-19 u zemlji penje na 113.774, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio Univerzitet Johns Hopkins.

Prva ekonomska sila svijeta je po apsolutnoj vrijednosti daleko najteže stradala u pandemiji, i po broju umrlih i po broju dijagnosticiranih slučajeva (2.021.990). Posljednji broj je vjerovatno puno manji od stvarnog zbog teško dostupnog testiranja na početku epidemije.

SAD i dalje bilježi oko 20.000 novooboljelih od koronavirusa na dan i taj broj teško pada jer neka manje naseljena područja koja su u početku bila razmjerno pošteđena sada imaju veći broj hospitalizacija nego prije mjesec dana, prenose hrvatski mediji.

Međutim, dok poduzetnici i ulagači strahuju od drugog talasa pandemije, američki ministar finansija Steven Mnuchin upozorava da zemlja ne smije “ponovo zaustaviti ekonomiju”.

“Mislim da smo naučili da će zaustavljanjem privrede šteta biti veća”, dodao je rekavši da su kapaciteti testiranja i bolnica sada dovoljni da se spriječi ponovna izolacija.

(StarMo)