Naslovnica Život SAD: Još jedna kompanija tvrdi da ima efikasnu vakcinu protiv Covida

SAD: Još jedna kompanija tvrdi da ima efikasnu vakcinu protiv Covida

226

New York — Kompanija ‘Moderna Inc’ javila je u srijedu da “ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19, što bi trebalo pomoći u utvrđivanju efikasnosti cjepiva”.

Iz Moderne su rekli da “pripremaju informacije za predaju neovisnom odboru za nadzor sigurnosti podataka koji će razmotriti rezultate i dati preporuke”.

Nisu rekli kada planiraju objaviti podatke o efikasnosti.

Tvrtka je u izjavi istaknula kako je “zabilježila značajan porast broja slučajeva covida-19 među sudionicima ispitivanja jer je stopa zaraze porasla širom Sjedinjenih Država”. Zbog velikog porasta slučajeva, analiza će obuhvatiti znatno više od 53 slučajeva infekcije, što je bio cilj prve analize.

Tvrtka je naglasila da ispitivanje ostaje slijepo, pa ni ona, ni voditelji istraživanja ne znaju koji su sudionici dobili cjepivo, a koji placebo. Cjepivo će se smatrati uspješnim, ako je velika većina zaraženih primila placebo, nakon što nadzorni odbor pogleda rane rezultate.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da bi Moderna mogla imati podatke u roku od “par dana” ili “nešto više od sedmice dana”.

Visok stepen efikasnosti imao bi smisla jer je “gotovo identičan” eksperimentalnom cjepivu tvrtke Pfizer Inc, rekao je Fauci.

(StarMo)