Naslovnica Politika SAD: Istraga o nastanku virusa u kineskoj laboratoriji

SAD: Istraga o nastanku virusa u kineskoj laboratoriji

520
Mark Esper; foto: VOA/AP - ilustracija

Washington — Američki ministar odbrane Mark Esper je izjavio da SAD istražuju tvrdnje o tome da je nova vrsta koronavirusa (COVID-19) nastala u laboratoriji u Kini.

“Ne možemo tolerirati da Kina sakrije činjenice o COVID-19”, kazao je Esper za američku televiziju “NBC”, prenijeli su bosanskohercegovački mediji.

Naglasio je da SAD pomno prate navode da je virus “izašao iz laboratorije u gradu Wuhanu u Kini”, dodajući kako još uvijek nije moguće dokazati takve tvrdnje.

“Ali nešto ipak znamo sa sigurnošću. Kineska vlada nije djelovala transparentno. Kao prvo, trebaju biti transparentniji”, kazao je Esper, dodajući da je prilično teško vjerovati informacijama koje stižu iz Kine.

“Ne vjerujem da nam Kina govori istinu ni sada. Moramo stvarno ispitati šta se događa. Ovo je globalna pandemija, pružit ćemo globalni odgovor. Ne možemo dopustiti Kini da sakrije činjenice o epidemiji”, poručio je američki ministar odbrane.

Kina je odbacila navode da je globalna pandemija novog koronavirusa možda nastala u laboratoriji u blizini grada Wuhan, gdje su bili pohranjeni zaraženi uzorci.

(StarMo)