Naslovnica BiH SAD donirale vozila za OS BiH – Projekat vrijedan 14 miliona dolara

SAD donirale vozila za OS BiH – Projekat vrijedan 14 miliona dolara

109

Sarajevo — Primopredaja 21 višenamjenskog motornog vozila koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), upriličena je danas u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu.

Primopredaji je prisustvovao ministar odbrane Sifet Podžić, predstavnici Oružanih snaga, te delegacija Ambasade SAD u BiH, predvođena ambasadorom Ericom Nelsonom.

Podžić je kazao da je vrijednost doniranih vozila više od 2,6 miliona dolara. Prema njegovim riječima, uz ranije doniranih 58 Hamvija, Oružane snage BiH sada imaju 79 na raspolaganju i to povećava mobilnost OSBiH.

“Od 21 donirano vozilo, devet je ambulantnih dok je 12 vozila za transport trupa. Naš pouzdani strateški partner SAD, kroz ovu donaciju definitivno nam pomažu i u našem ključnom zadatku, a to je realizacija pregleda odbrane, odnosno realizacija programa reformi koji smo dostavili u Brisel, u NATO savez”, pojasnio je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović podsjetio je da se današnja donacija sastoji od novih 21 vozilo.

“Sa ovim dodatnim vozilima, Oružane snage su bogatije za 79 novih i višenamjenskih motornih vozila Hamvi koja služe za različite potrebe. Bilateralna vojna saradnja između Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, ali i između država, raste u kontinuitetu. Do kraja godine očekujemo isporuku četiri nova višenamjenska helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH”, rekao je Mašović.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson naglasio je kako je ukupan broj vozila koja su donirana Oružanim snagama BiH iznosi 79.

– Radi se o projektu u vrijednosti od više od 14 miliona dolara, kazao je američki ambasador u BiH Nelson.

(StarMo)